Dziękujemy Państwu serdecznie za niezwykłą ofiarność i przekazane dary dla Ukraińców. Otrzymane rzeczy są na bieżąco segregowane i przekazywane Ukraińcom przyjętym na Śląsku, zawożone pod granicę, a nawet w głąb kraju ogarniętego wojną. Informujemy, że nadal liczymy na Państwa pomoc - zbiórka trwa. Wciąż potrzebnych jest wiele produktów. W pierwszej kolejności przydatne będą leki (przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, opatrunki, plastry i inne), środki czystości, środki higieniczne dla kobiet, dzieci i niemowląt, żywność w twardych opakowaniach - w kartonach, butelkach, metalowych puszkach (konserwy) z długim czasem ważności, najlepiej zapakowane w oryginalnych zgrzewkach.

Zbiórka prowadzona jest w siedzibie WTZ „Tęcza” od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 – 15:00 przy ul. Fiołkowej 24 w Gliwicach.

***********

Poniżej tłumaczenie pięknego listu do potrzebujących Ukraińców, który do przekazanych nam darów dołączyła pani Urszula:

"Drogi przyjacielu z sąsiedniej Ukrainy,

wiem, jakie to dla Ciebie trudne. My Polacy wiemy, czym jest wojna. Myślimy o Tobie cały czas. Zawsze możesz liczyć na naszą pomoc i modlitwę. Mam nadzieję, że to piekło wkrótce się skończy i będziecie mogli wrócić do swoich domów. Polskie drzwi i serca są dla Was zawsze otwarte. Pozostań silny i zjednoczony. Z wielkim podziwem patrzymy na dzielnych Ukraińców, którzy walczą o wolność. Kochamy Cię,

Urszula."