Natalia Ball

Urodziłam się 13.12.2013 r. w piątek!!! Myślicie, że to pech? Ależ skąd! Początki były trudne. Urodziłam się owinięta 3 razy pępowiną, byłam niedotleniona i nie mogłam nawet wykrzyczeć, że nie umiem złapać oddechu (rodzice do dziś jeszcze nie słyszeli mojego głosu). Zaraz po urodzeniu leżałam w inkubatorze pod respiratorem – zamiast w bezpiecznych ramionach Mamy i Taty. W trzecim miesiącu życia odniosłam pierwszy sukces – samodzielnie złapałam oddech! Potem zaczęła się 6. miesięczna wędrówka po szpitalach, gdzie okazało się, że mam różne problemy zdrowotne. Choruję na dziecięce porażenie mózgowe i nie mogę przełykać, nigdy nie kichnęłam, ani nie zakaszlałam. Oddycham przez rurkę tracheostomijną. Nie chodzę i trudno jest mi się utrzymać w pozycji siedzącej z powodu obniżonego napięcia mięśniowego. Staram się też ćwiczyć z Tatą i Mamą. By móc wrócić do zdrówka pomaga nam mnóstwo ludzi w naszym domu, których nazywamy drugą rodziną. Ćwiczenia z rehabilitantem i tyflopedagogiem, oligofrenopedagogiem są częścią każdego dnia. Pomaga mi to w poznawaniu i uczeniu się tego, co mogę zrobić z rączkami, nóżkami, jak w ogóle mogę się poruszać i poznawać świat, ponieważ mam zaburzenie propriocepcji, czyli brak świadomości swojego ciała w przestrzeni. Dzięki rehabilitacji idzie mi coraz lepiej, nawet znalazłam swój sposób na przemieszczanie się – pełzając jak wąż po podłodze, obracając się, więc jest mnie pełno wszędzie. SUKCES!!! Rozpoznaję coraz więcej rzeczy, coraz więcej potrafię pokazać i zrobić. Doszły też zajęcia przedszkolne, a za moment szkoła.

Pieniążki jakie trzeba wydać na moją comiesięczną rehabilitację to około 2 tysięcy złotych. Dochodzi jeszcze wsparcie lekarzy: pulmonologa, neurologa, kardiologa, neurologopedy, ortopedy, genetyka, laryngologa, audiologa, neurochirurga, ortodonty, okulisty, ortotyka.

Nie mogłabym funkcjonować bez rehabilitacji i wszelkiej innej pomocy specjalistycznej. Bardzo bym chciała móc przełykać, mówić i siadać, chodzić i zwyczajnie bawić się z innymi dziećmi.

PO PROSTU ZWYCZAJNIE ŻYĆ❤️!!!!!!!!!

Dzięki pomocy dobrych ludzi, mogę zawalczyć o poprawę mojego zdrówka o lepsze jutro. Świat jest taki piękny i ma szansę być jeszcze piękniejszy - dzięki Wam. DZIĘKUJĘ, ŻE JESTEŚCIE ZE MNĄ!!!!! BARDZO WAS POTRZEBUJĘ❤️ !!!!!!

Aby pomóc Natalce wpłaty można dokonywać na jej subkonto: 70 1050 1298 1000 0024 1234 8332

oraz przekazać 1,5% podatku KRS:0000399191 z dopiskiem „dla Natalki”